Bezoek Jan Tooten

Op bezoek bij Jan Tooten!

Op 18 September 2022 zijn wij (Marco, Ron en Gok Bob) op bezoek geweest bij Jan Tooten waar het niet alleen heel gezellig was maar we ook werden verwelkomt met de bekende Brabantse worstenbroodjes, koffie en frisdrank. Voor Jan hadden wij een leuke alcoholische versnapering meegebracht.

Wie is Jan Tooten?

jan tooten

Voor ons was Jan Tooten eigenlijk een onbekende persoon in de automatenwereld. Maar dit is wel heel onterecht. Jan Tooten was namelijk de oprichter van Eurocoin International, zoals we die vandaag de dag ook nog kennen.
In 1999-2000 heeft Jan het bedrijf verkocht aan een groep van ondernemers.

Jan is al sind 1965 betrokken in de automatenwereld via Jac van Ham in Tilburg waar hij vele projecten leidde en uitvoerde en het uiteendelijk tot adjunct-directeur schopte. Jan heeft ook meerdere spellen bedacht zoals Hold-iT, Hyperpot, Big Action, Pentium, Power Play, Bar 7 en nog vele anderen.

Na ongeveer 15 jaar beëindigde hij zijn baan bij Jac van Ham en heeft hij in het jaar 1979 met oog op de aankomende Euro, Eurocoin International opgericht.
(wat hij niet wist is dat er in Engeland ook al een bedrijf met naam Eurocoin was, vandaar de bijvoeging International).

Wij (Marco, Ron en Gok Bob) hebben die middag hele mooie verhalen van Jan aangehoord zoals het begin van de opening van de automatenmarkt in Oostenrijk en de latere zakelijke kontakten daar met Hans Graf, de eigenaar van Novomatic, maar ook het pionieren met verkopen van gokkasten in Frankrijk en Spanje (Baskenland).

Ook het verhaal dat met een groot aantal vrachtwagens vol gokkasten die, na toestemming van de Gemeente Tilburg, door de firma Jac van Ham werden uitgereden om vele cafe’s te voorzien van deze nieuwe gokkasten terwijl er tot dan toe nog niks in de horeca stond. Het was letterlijk pionieren in het begin want regelgeving was er bijna nog niet.

Verder hebben wij een kijkje mogen nemen in Jan zijn opslag met bijzondere en zeer goed geconserveerde fruitmachines, zoals de Hyper Pot, Coin Shoot, Power Play en Random Runner. Ook stonden er automaten zoals de Golden Coin en de Winner (voor Frankrijk en Spanje) en niet te vergeten de eigen technische ontwikkelde Jackpot Hunter en de Fifty-Fifty. tevens een van de eerste gokkasten voor Nederland, de Electro Mechanische “Lunar” van ACE!

Het verhaal van de Hyper Pot was ook weer geweldig. Dit was een creatie van Jan en eigenlijk de voorloper van de Random Runner. Toen deze kast gepresenteerd werd was Steef Rouvoet heel boos en verbaasd want dit kon gewoon niet, 2 rollensets in een gokkast! Wel humor want Steef kwam later met soort gelijk spelconcept, de Random Runner!

Jan vertelde dat de Random Runner in het begin absoluut geen succes was. Het was een dubbeltje op zijn kant. Toch hebben ze volgehouden en we kennen het verdere succes van deze Random Runner, waar Jan dus van eigenlijk aan de wieg stond qua concept.

Aan het einde van de dag hebben wij een hele reeks luxe gebundelde Automaten Magazines meegekregen (1988-2000) die Marco gaat scannen om zo als PDF toegevoegd kan worden aan ons archief van Speelautomaten.

Na een bezoek van in totaal 5 uur gingen wij weer huiswaarts met vele nieuwe waardevolle informatie en hebben Jan bedankt voor zijn gastvrijheid en mooie verhalen.

De bedoeling is dat dit een vervolg krijgt qua samenkomen. Wie zou er nog meer geïnteresseerd zijn om aan te schuiven en toekomstige mogelijkheden te bespreken? Vooral mensen met lange geschiedenis in de automaten wereld. We horen het graag!
Klik onderaan deze pagina op CONTACT om te reageren op dit artikel.

Specificaties

Datum toelating:
Merkteken volgnummer
Aanvrager:
Fabrikant:
Merkteken:
Kabinet:
Techniek:
Piekmachine:
Tags: ,

Laat een reactie achter