Spinball

De Spinball is een gokkast van JPM van 1981. De fruitautomaat had toen nog bonuspunten en was één van de eerste electronische JPM machines. Hiervoor waren er voornamelijk mechanische gokkasten zoals de eenarmige bandiet, zoals de Bonanza. De orginele gebruiksaanwijzing met manual is in ons bezit. Ook de gokkast zelf hebben wij in opslag, volledig werkend en is echt een uniek exemplaar. Een stukje geschiedenis, waarvan dit wellicht het enige nog werkend exemplaar is van Nederland.

Spinball Game Description

BESCHRIJVING FLIPPERSPEL

J.P.M.’s nieuwe 4 rollenmachine is speciaal ontworpen voor de Nederlandse markt. Bijzonderheden kast : 1,885 mm hoog. 596 mm breed. 573 mm diep.
Normale 3 en 4 van één soort winsten met een 2-weg kruising winst(en) met een J.P.M. symbool waar dan ook in het venster op de 2e en 3e rol.
Bar en Casino winsten geven een Jackpot beloning van 10 bonuspunten voor 3 van één soort en 20 bonuspunten voor 4 van één soort.

Karakteristiek flipperspel

Afgebeeld in de vorm van een roulettewiel, bestaande uit 12 binnen-, 12 buiten en 4 hoofdchiplampen.
De buitencirkel van het wiel is verdeeld in vier gedeelten (rood, blauw, groen en geel) die ieder 3 segmenten bevatten die verlicht worden door de corresponderende kleur chip op de winstlijn.
le rol – rode chip /2e rol – blauwe chip/3e rol – groene chip/4e rol gele chip die de segmenten volgens de richting van de klok verlichten.

Ieder verlicht segment geeft de gelegenheid om het feature spel te spelen.

Aangegeven door :
1. Het oplichten van “feature gamble”- knop 2. Het op hoge snelheid aftasten van de “knikker” -lampen.
Wanneer de “feature”-knop ingedrukt is begint de knikker te vertragen en stopt.
Wanneer hij in een verlicht segment stopt, zal het respectievelijke segment oplichten. Na een oponthoud van 15 seconden zal het opgelichte segment uitgaan en zal de knikker opnieuw op hoge snelheid gaan aftasten. Het winstpaneel met 2 bonuspunten zal oplichten wanneer die beloning gewonnen is.

De speler heeft nu drie keuzes:
1. Neem de “feature” winst (speciale winst)
2. Vervolg “normal play” (normaal spel)
3. Speel “feature gamb1e” (feature spel) (alleen beschikbaar Wanneer “feature” segmenten zijn verlicht. Als dit niet het geval is staan alleen de bovenstaande opties 1 en 2 open).

Als de speler de 3e optie neemt, om het “feature” spel te gebruiken, zal de knikker weer vertragen en stoppen. Als in een verlicht segment, licht het 5 bonus-beloningspaneel op. Wanneer in een niet verlicht segment de 2 bonus-beloning verloren is en alle verlichte segmenten uitgaan.

Normale gamble feature

Progressief “gamble feature” op alle winsten behalve Jackpots geven de speler de kans om van een 2 “credit” winst tot 20 bonuspuntenta spelen.

Specificaties

Datum toelating:
Merkteken volgnummer
Aanvrager:
Fabrikant:
Merkteken:
Kabinet:
Techniek:
Piekmachine:
Tags: , , , , , , ,

Meer foto's

15 Reacties op “Spinball”

 1. Marco schreef:

  Ziet er goed uit voor z’n leeftijd!

  • admin schreef:

   ja top, heb hem zelf in opslag staan. Super mooi en erg uniek.

  • Chris schreef:

   Ik heb dezelfde kast staan maar zodra ik hem aan zet maakt hij een zoemend geluid, ook al is de deur dicht. Zodra ik hem in test modus zet veranderd er niets. Wie o wie kan mij er meer over vertellen.

 2. Marco schreef:

  Ik heb hem nog op MP gezien, alleen defect en verwaarloost.
  Waarschijnlijk niet de enige defecte nog in NL. 😉
  Wel jammer, het is een leuke machine.

 3. admin schreef:

  die spinball die ik heb werkt nog prima. Top om zo’n oude machine werkend te hebben.

  • Marco schreef:

   Ja inderdaad. Ik heb heel vroeger ook nog op een Lucky 99 gespeeld. Was ook van JPM geloof ik. En nog ouder dan deze kast. Jaar of 9 was ik toen haha, ruim 30 jaar terug.

 4. Jack schreef:

  Hallo ik kom hier toevallig op deze site en heb een jpm gok kast van ’81 genaamd superspin, echter zoals ik hier op de site ziet hij hetzelfde uit als de spinball. Ik heb deze met een defect gekocht en heb hem weer aan de praat kunnen krijgen, echter na een tijdje vallen de magneet spoelen af en kan ik dus geen geld meer inwerpen, enige remedie uit/aan schakelen. Mijn vraag is nu of iemand mij kan zeggen hoe de dip switches moeten staan? Deze stonden allemaal aan, dit is volgens mij niet de bedoeling.
  Mvrg. Jack

 5. rene schreef:

  Heb er nog 1 staan van 1989 doet het helaas niet meer .denk dat er iets met de cpu print of de voeding mis is .er branden een paar lampjes bovenin maar dat is het dan ook wel .als er iemand interesse heeft kun je me bereiken op telefoonnummer 0649771722

 6. Tom schreef:

  Ik heb deze (en een Hold Star van Eurocoin, maar deze lijk ik nergens te kunnen vinden) thuis staan alleen zonder sleutels. Ik vroeg mij af of deze nog ergens te verkrijgen zijn, of dat ik de sloten open zal moeten breken?

  Met vriendelijke groet,

  Tom

 7. Erik schreef:

  Hallo mensen, ik heb een JPM crazy spin lijkt erg op elkaar uit 1980. Hij werkt niet, al battery vervangen en eea gecontroleerd. Wat betekenen de drie LEDs recht boven in de cpu? Wie weet meer of heeft info voor mij? Gr. Erik

 8. PETER schreef:

  Is deze gokkast nog ergens te verkrijgen?

 9. Raymond schreef:

  Kan iemand mij vertellen hoe de dippswitches moeten staan. Ik heb deze kast ook maar als ik ‘m aanzet draait hij vanzelf en stopt als ik op de start knop druk.

Laat een reactie achter